Çocuklarda Diş Sağlığı ve Pedodonti

Pedodonti, çocuk diş doktorluğudur. Genel anlamda bu dal, on üç yaşa kadar bulunan çocuklar üzerinde çalışmaktadır. Çocukların süt dişlerini ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde olması adına çalışan bu dal içerisinde birçok farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu alançürük, travma veya kalıtsal diş sorunlarının giderilmesi adına görev yapan bir bilim dalıdır ve çocukların bebeklik döneminden itibaren başlar. Çocukların ağız ve diş sağlığını takip eden bu dal aynı zamanda da çene, yüz bölgesinde meydana gelen durumları da kontrol eder. Kontrol sırasında gerektiği yerde tedavide uygulanan pedodonti gerektiği alanlarda koruyucu önlemlerde almakla görevlidir. Pedodonti bir diş hekimliği dalıdır. Pedodontistler bebek, çocuk ve gençlerin ağız sağlığı adına gerekli olan bütün tedavi veya önlemleri almaktadır. Pedodontislerin yaptığı işlemler ise şu şekildedir;

  • Ağız ve diş bakımı hakkında bilgilendirme.
  • Ağız sağlığı için gerekli olan beslenme önerileri.
  • Çocuk diş protezleri.
  • Çocuk diş çekimi.
  • Diş çürüğünü engelleyici tıbbi uygulamalar.
  • Diş travması tedavileri.
  • Endodontik tedaviler.
  • Ağız alışkanlıklarını engellemek bunlar parmak emme, dudak ısırma ve benzeri durumlar.
  • Süt ve genç dişlerde dolgu tedavileri.
  • Yer tutucular.

Pedodonti Nedir?

Pedodonti çocuk, bebek veya özel çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir diş doktorluğu dalıdır. Pedodontist olmak için kişiler doktora eğitim dalında eğitim görmesi gerekmektedir. Ortalama altı yıl formasyondan sonra kişiler pedodontist olabilirler.

Neden Çocuklar İçin Pedodontist Seçilmeli?

Pedodonti uzmanı tercih edilmesi ileriki dönemlerde çocuğunuzun diş sağlığının daha iyi olması amacıyla tercih edilmektedir. Özellikle çocukların dişçiden korkmaması, daha çok diş hekimlerine karşı iyi bir bakış açısı kazanması içinde pedodontist tercih edilebilir. Ayrıca çocukların erken dönemde pedodontist ile karşılaşması, ileride daha sağlıklı bir şekilde dişlerine bakmasına yardımcı olacaktır. Pedodontisler tamamen çocuklar üzerine çalışmaktadır. Diş tedavisinden önce çocuğun psikolojini ve rahatlığını ele almaktadır. Çocuğa güven verdikten ve onların sempatisini kazandıktan sonra tedaviye başlarlar. Çocukların dişlerini minimum ağrı ile korkutmadan tedavi ederler.

Süt Dişinin Önemi Nedir?

Çocukların süt dişleri 20 adet olarak oluşmaktadır. Süt dişlerinin ana amacı, çocukların sağlıklı bir şekilde beslenme işlemini gerçekleştirmesidir. Ayrıca çocukların konuşma ve ifade biçiminin düzgün bir şekilde ilerlemesi adına süt dişlerinin büyük bir rolü bulunmaktadır. Süt dişleri kalıcı dişler için yer hazırlamak ve gelecek olan yeni dişler için tamamen önden bir gösterim yapmaktadır. Süt dişlerin rehberliğinde, kalıcı dişler çıkmaktadır. Ancak süt dişinin erken bir şekilde alınması veya çıkması doğal olan gidişatı durdurmaktadır. Bu gibi durumlarda bazı problemler oluşabilir.

Koruyucu Uygulama Nedir?

Pedodonti uygulamalarında ilk amaç çocukların, diş sorunlarının olmaması ve gelecekte daha sağlam bir diş yapısına sahip olmalarıdır. Bunun için Pedodontistler önleyici uygulamalar yapmaktadır. Bunun en büyük sebebi çocukların çürüksüz bir şekilde yaşamını sürdürmesidir. Bunun için yapılan bütün uygulamalar, koruyucu uygulama olarak isimlendirilmektedir. Koruyucu uygulamalar sırasında çürüğün nasıl engelleneceği, neler yapılacağı çocuğa ve aileye anlatılır. Özellikle ağız diş sağlığı ve beslenme konusunda çocuğun iyi eğitilmesine önem verilir. Koruyucu uygulama sırasında ağız içerisine flor ve fissür örtücü işlemleri de yapılabilir.

Fissür Örtücü Nedir?

Fissür örtücü uygulaması daimi dişlerin, yüzeyinde ki çürümeye yatkın olan alanların kapatılmasıdır. Çürümeye yatkın olan fissürlerin kapatılması çürüğün kolay bir şekilde önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu bölgeye akışkan bir dolgu maddesi konulur. Bu madde çürüğü önler ancak kişilerin altı ayda bir kontrole giderek bu dolguyu kontrol ettirmesi gerekmektedir.

Flor Uygulaması Nedir?

Flor dişlerin sağlıklı ve iyi bir şekilde büyümesi adına son derece önemli bir elementtir. Bununla beraber flor diş çürümesini engeller, dişleri kuvvetlendirir. Diş yapısı ilk çıktığı zaman çürümeye daha yatkın bir şekilde gelişmektedir. Ancak flor kullanılması, diş minesini daha güçlü bir hale getirmektedir. Çürüklerin oluşmasına engel olan bu uygulama, tamamen doiş yapısını kullanmaktadır. Diş hekimleri tarafından uygulanabilen bu yöntem son derece koruyucu bir yöntem türüdür. Flor uygulamasının en az altı ayda bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.

Çocukların Dişleri Nasıl Çıkar?

Çocuklarda diş çıkarma, dişlenme dönemi altıncı ayda başlamaktadır. Ortalama bu süreç iki buçuk yaşına kadar çocuklarda devam etmektedir. Bebeklerde dişler tamamen ailenin diş çıkarma düzenine göre çıkabilir. Dişlenme süreci bazı bebeklerde erken veya geç olabilir. Bununla beraber bazı bebekler dişli bir şekilde dünyaya gelebilir.

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Dişlenme dönemi her bebekte farklı bir şekilde meydana gelebilir. Bazı bebekler, bu süreci aşırı bir şekilde rahat geçirmektedir. Ancak bazıları aşırı bir şekilde bu süreci zor geçirebilirler. Dişlenme belirtileri şu şekildedir;

  • Ağrı, huzursuzluk veya bebekte uykusuzluk.
  • Diş etrafında kızarıklık veya şişlik görülmesi.
  • Yanak bölgesinde aşırı kızarıklık.
  • Isırma, iştahsızlık, sürekli yanak kaşıma veya kulak çekme.
  • Ateş, ishal ve vücut üzerinde cilt dökülmesi görülmesi.
  • Ağız içi salyanın fazla hale gelmesi.


Gün: 0
Randevu gününüz ekibimiz sizinle irtibata geçtikten sonra belirlenecektir. Lütfen telefon numaranızı doğru girdiğinize emin olun.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Buraya Tıkla, Hemen Ara!